2002 Hellend vlak Ronquieres.

In Ronquières ligt het hellend vlak van Ronquières. Ronquières ligt vlakbij het oudste kanaal van Belgie, kanaal van Brussel naar Charleroi. 

Dit hellend vlak verplaatst schepen onder een constante hoek van 5 % naar een 67,50 meter hoger gelegen kanaal pand. Je vaart met je schip onder twee deuren door de bak in. Een deur voor het afsluiten van het kanaal en een deur voor de bak. De snelheid van de bak is ongeveer 1,2 meter per seconde naar het hoger of lagere gedeelte. Een rit duurt ongeveer 50 minuten.

Boven gaan de andere deuren open en kan je de tocht vervolgen. De bak rijdt over vier treinrails. Er zijn twee bakken, maar er werkt er meestal maar één. De andere is al jaren defect. De bak hangt in 8 staaldraden, en rolt op 236 wielen van 70 cm diameter. Het gewicht is ongeveer 5500 ton. Het contra gewicht weegt 5200 ton en beweegt zich in de goot onder de draden van de bak door. De afstand tussen de boven en benedendeuren bedraagt 1432 meter. Het hoogteverschil bedraagt 67,50 meter.

Het hellend vlak is na een bouwtijd van zes jaar in 1968 opgeleverd. Ook van het hellend vlak wordt wel eens gezegd dat het tot de "grands travaux inutiles" behoort.

Grands travaux inutiles is Frans voor 'grote ongebruikte (bouw)werken'. Deze term wordt in België gebruikt voor grote bouwwerken die niet worden gebruikt of wel in gebruik zijn genomen maar waarvan het nut niet of nauwelijks bewezen is.