2003 Kanaal Schoten-Turnhout.

Het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten vormt de verbinding tussen Antwerpen en het kanaal Bocholt-Herentals. Het kanaal werd aangelegd tussen 1846 en 1875. Je vaart door de mooiste stukken van het Kempische land. Het is een natuurgebied met bossen en met nauwelijks wegen in de buurt.

Een kempenaar (50 x 7 meter) kan maar net door de kantelbruggen en sluizen. Veel beroepsvaart was er niet. De bruggen en sluizen worden nog met de hand bediend. Het rode bord op de brug wordt groen als het met de hand omgeklapt wordt. De lichten ontbreken. Het is een smal kanaal in een groene omgeving, waar je slechts langzaam kunt en mag varen.

Erg veel keuze in jachthavens is er niet. (foto jachthaven Schoten) Langs de kant afmeren is niet mogelijk. De zwaaikommen zijn dicht geslibd en niet meer geschikt om aan te leggen. Er loopt een fietspad langs het oude jaagpad.

Kanaal Schoten-TurnhoutKanaal Schoten-Turnhout
Kanaal Schoten-Turnhout.Kanaal Schoten-Turnhout.

De brugbediening was vlot. Van de eerste sluizen vanaf Schoten kregen we de mobiele telefoonnummers van de sluiswachters mee. Meehelpen met deuren opendraaien werd gewaardeerd.Tussen Schoten en Turnhout liggen de sluizen dicht bij elkaar. Als je een goede conditie hebt kan je in looppas de boot bij houden en via het jaagpad naar de volgende sluis gaan. De sluismeester deed het op zijn brommertje.