WaddenzeeWaddenzee

2003 Waddenzee

Onder begeleiding van een collega watersporter de eerste schreden op het wad gezet. Door de toegenomen wind werd de bestemming anders dan we hadden gedacht. Den Helder in plaats van Oude Schild

Den OeverDen Oever
BalgzandBalgzand

Juni 2003, Wind: West 4. Stroom: 1 mijl ebstroom mee. We vertrokken na hoog water uit Den Oever. Oorspronkelijk was het bedoeling om naar Oude Schild te varen. Maar op de Malzwin kregen we korte steile golven op de kop. Dit wordt veroorzaakt doordat de wind en stroom tegenovergesteld zijn. We maakten flinke klappen. De kop kwam telkens uit het water. Eigenlijk hadden we op dat moment de koers moeten verleggen naar het noorden. Maar dan kregen we de golven dwars in. We gaan dan flink rollen wat een groot risico met zich mee brengt. Op dat moment besloten we koers te houden en naar Den Helder te gaan.  Via de telefoon brachten we onze collega watersporter van de koers wijziging op de hoogte. Zij vonden ook dat het wij het behoorlijk zwaar te verduren hadden. Zij gingen wel door naar Oude Schild. Hoe dichter we Den Helder naderde hoe rustiger het werd. Twee uur na vertrek uit Den Oever voeren we de haven van Den Helder binnen.

WaddenzeeWaddenzee
MalzwinMalzwin

Met dit weer wordt duidelijk het verschil getoond  tussen een zeiljacht en een motorvlet. Wij lagen te stampen terwijl onze collega's door het water sneden. 

Bij vertrek uit Den Oever was het stampen nog aangenaam. Wat snelheid betreft konden we de zeiljachten makkelijk bijhouden.We liepen met gemak 6,5 mijl. Maar op de Malzwin veranderde het stampen in 'paaltjes pikken'.
Wat hebben we ervan geleerd? Met onze diepgang van 80 cm hadden we makkelijk over de Lutjerswaard (over de bollen) kunnen varen. Bij boei M14 is een noordelijke route over de plaat bebakend (zie rode stippellijn in de kaart). We hadden van de beschermende werking van de westelijk gelegen plaat kunnen profiteren. We hadden ook de tocht van West naar Oost kunnen doen zodat we wind en stroom mee hadden.