HaarlemHaarlem

2007 Haarlem

Een weekend met mooi weer werd voorspeld. Kom laten we naar Haarlem gaan! Op zaterdag waren we er zo, maar zondag terug duurde een stuk langer. Op zaterdag en zondag was er een boekenmarkt op de Oude Groenmarkt en kunstmarkt op het Klokhuisplein. De hoofdmoot van het weekend was vanouds het vierdaagse eetfeest Haarlem Culinair op de Grote Markt.

Dienstvaartuig AmsterdamDienstvaartuig Amsterdam

Op het Noordzeekanaal waren we getuige van een achtervolging van een speedboot door een patrouilleboot van de havendienst, de Triton met roepnaam PA3. De Triton is een Damen Stan Patrol en speciaal gebouwd op snelheid, het uit het water halen van mensen en voor vervoer van personen en materiaal bij calamiteiten. Dat ze snel kan varen hebben we gezien bij de achtervolging. Nadat de speedboot door de havendienst werd gemaand langzamer te varen, viel hun motor uit. De PA3 (Port of Amsterdam 3) kwam weer terug om ze een lijn toe te werpen en van de keien te trekken. 

HaarlemHaarlem
HaarlemHaarlem

Bij de eerste brug moet je in het weekend, zoals beschreven in de almanak, gepast havengeld betalen aan de brugwachter. Maar niet iedere watersporter bereidt zijn tocht voor. Een vrouw werd verrast door de klomp die naar haar hoofd werd geslingerd en raak was. Tijd om gepast geld te zoeken was er niet en werd dus een biljet van 10 euro in de klomp gestopt, terwijl 5,40 voldoende was. Je kan niet onder de brug blijven liggen om naar je portemonnee te zoeken.  

HaarlemHaarlem
HaarlemHaarlem

De brugwachter fietst met het konvooi mee. Er waren voldoende ligplaatsen beschikbaar in de stad. We hadden alleen moeite om een bolder of een sluiting te vinden voor het vastmaken van onze lijnen.
We lagen met de vlet vlakbij de Grote markt, 's Avonds zijn we daar wezen uiteten. Overdag hadden we live muziek op de kade. De hele dag en avond voeren er open boten langs, vooral veel sloepen.

RijnlandsluizenRijnlandsluizen

Op zondagochtend worden de bruggen per richting bediend. Ook dit is duidelijk toegelicht in de almanak. Om de stad uit te komen moet je aansluiten bij een konvooi. Wij waren een konvooi tegemoet gevaren maar dan moet je alsnog 1,5 uur wachten totdat het volgende konvooi jouw richting langskomt. In ons geval voor de Waarderbrug samen met 4 andere watersporters. Om de laatste schutting van de grote sluis bij Spaarndam om 11:30 te kunnen halen moesten we van de eerste brugbediening van 09:00 gebruik maken. Als we die zouden missen kan je pas in de namiddag weer schutten, maar dan komen we te laat op de Zaan voor de laatste brugbediening van 19:00 in Krommenie.
NoorzeekanaalNoorzeekanaal

Zaterdag zagen we de tanker Arctica, gebouwd in 1969 van 2653 brt uit Willemstad, geladen voorbij komen en een dag later weer leeg vertrekken. Aan bakboord vaart de Port of Amsterdam 3 op jacht naar te hard varende watersporters. 
Zaanse SchansZaanse Schans

De Zaanse schans het mooiste plekje aan de Zaan. Met dit mooie weer was heel druk op het water.