2007 Hollandse IJssel en Biesbosch.

In mei 2007 een vaartocht (route met google maps vastgelegd) in de vorm van een acht gemaakt met Vianen als kruispunt.

Ondanks dat het zondag was was het druk in de sluis van Nieuwegein. Nu kwam de marifoon goed van pas om naar de aanwijzingen van de sluiswachter te luisteren. De sluis van Vianen was  een stuk rustiger.

Na overnachting in Vianen via de Koninginnesluis richting Hollandse IJssel vertrokken. De Hollandse IJssel is een gedeeltelijk gekanaliseerde smalle rivier, van 46 km, die een enigszins boogvormige route aflegt tussen Nieuwegein en Rotterdam. Tussen Gouda en Rotterdam is het een getijde rivier. De bruggen worden vlot bediend en er zijn voldoende gratis ligplaatsen. Montfoort. Als het een beetje waait kost het wel moeite om de boot voor een brug gaande te houden. Vooral Oudewater is een bezoek waard.

Na de Waaiersluis heb je rekening te houden met eb en vloed. Het verschil tussen eb en vloed varieert in de zomer rond de 1.80 meter. Het laatste gekanaliseerde gedeelte tussen Haastrecht en Gouda.

Op de Dordtse kil was veel scheepvaart en was het goed uitkijken geblazen. Omdat het eb was konden we onder de brug door bij de ingang van de Dordtse Roei- en Zeilvereniging. Anders hadden we slingerend moeten wachten op de half uurs bediening van de brug. 

Vlakbij de jachthaven liggen een aantal historische schepen zoals de Pieter Boele en de Gebr Bever.

In Dordrecht lag achter ons een kleine versie van een amerikaanse "tugboat" (26,3 voet, gebouwd in 1973). De Jalapati uit Annapolis Maryland. Het bejaarde echtpaar Koran voer hiermee door Europa. We hebben hun, een week later, nog een keer gezien in Zaandam.

De Sliedrechtse Biesbosch staat via het Wantij in verbinding met de Beneden Merwede, en kent hierdoor nog een getijdeverschil van ongeveer 70 cm en stroomsnelheden tot 4 km/u. Je mag op een aantal plaatsen maximaal 3 dagen of 3 uur gratis liggen. Varende op kikvorskil voeren wij  een eiland aan de verkeerde kant voorbij. Hoewel het water vrij breed was stond er minder water dan je zou verwachten. Van 3 m ging het naar 1,40 m ondanks dat het hoog water was. Via de Ottersluis de Biesbosch verlaten en richting Gorkum gevaren.