slootsluisslootsluis

2008 Medemblik naar Akersloot.

Om van de winterstalling in Medemblik naar de zomerhaven in Akersloot te varen moest de schipper 2 lage bruggen en 5 sluizen passeren. Vanwege een sluisstremming moest er worden omgevaren via het Amstelmeer en vanwege de krappe bedieningstijden op tijd!

brug randweg Medemblikbrug randweg Medemblik
overlekersluisoverlekersluis
bolder haukessluisbolder haukessluis

De brug in Medemblik, waar vorig jaar de vlet nog onder door kon, was nu te laag voor onze nieuwe stuurhut. Na een belletje kwam de havenmeester na een kwartier de brug openen. Meteen na de brug aan bakboord de Overlekersluis in om 3,5 m af te dalen in de Wieringermeer. Vanwege de straffe oostenwind lukte het de schipper niet om netjes voor de sluis te gaan liggen. Hij moets een torn maken om de sluiswachter de gelegenheid te geven de deuren te openen. Op de Overlekersluis stond het waarschuwingsbord dat de Westfrieschesluis voor een lange periode wegens groot onderhoud gestremd is. Dit betekende omvaren via de Sloot- en Haukesluis om de Wieringermeer weer te kunnen verlaten. In polder liep de vlet continu uit zijn roer. Oorzaak was te hard varen bij 2 m vaardiepte. Maar ja, de schipper had haast, hij had een strak vaarschema. De Slootsluis stond de schipper al met geopende deuren op te wachten. Helaas kon de sluiswachter niet zijn collega van de volgende sluis waarschuwen dat er nog bootje onderweg is voor de ochtensschutting. De Haukessluis wordt maar twee keer per dag een uur bediend. De sluiswachter bedient ook de Stontelersluis.
De schipper moest op tijd varen om nog met de ochtendschutting mee te kunnen, anders moest er 3,5 uur gewacht worden op de middagschutting. Maar helaas de schipper kwam net te laat aan en de sluis stond op dubbel rood. Na een half uur zag de schipper een collega van het Hoogheemraadschap langs komen, die zo vriendelijk was om de sluiswachter te bellen met het verzoek of hij een extra schutting wilde doen. Die was in de buurt en de schipper kreeg een prive schutting zodat hij zijn reis verder volgens planning kon afmaken.

braaksluisbraaksluis
RoskamsluisRoskamsluis
Spoorbrug HeerhugowaardSpoorbrug Heerhugowaard

Via de Braak- en Roskamsluis werd de reis volgens de normale route naar Akersloot afgemaakt. Volgens de sluiswachter van de Roskamsluis waren die zaterdag ongeveer 10 bootjes voorbij gekomen. Twee daarvan waren niet op de hoogte van de sluisstremming. Die is de schipper op het Waardkanaal nog tegengekomen. Een van deze schepen, een waarschip, is om 19:30 bij oostewind kracht 5, bij Enkhuizen in de problemen gekomen. Ter hoogte van vuurtoren de Ven wordt te dicht langs de kust gestuurd en is het schip vastgelopen. Door de KNRM zijn ze vlot getrokken. 
Waar vorig jaar de schipper 6 uur over de reis heeft gedaan duurde het nu 9 uur. Dit als gevolg van het omvaren en wachttijden voor de sluizen/bruggen. Het is altijd zinvol om voordat je gaat varen eerst de scheepvaartberichten te lezen. Vorig jaar moest nog sluisgeld betaald worden maar dat is vanaf 1 april 2008 afgeschaft door het Hoogheemraadschap.

Onderweg heeft de schipper de vaarkaart voor de TomTom getest. Voor een serieuze watersporter is het geen geschikte plotter. Als er een weg langs het water liep werd de positie op de weg geplot. In plaats van onder een brug door te varen werd je op de brug geplot. Hij miste verder een overzicht wat er op je route tegemoet komt. Door de lage snelheid van de boot ging TomTom automatisch inzomen naar een grote schaal. Het scherm is te klein om een goed overzicht te krijgen.
De sluizen staan niet goed gepositioneerd met de deuren richting hoge kant. Ze staan altijd naar het Noorden gericht. Je ziet niet meteen of een brug vast of beweegbaar is. Je moet er op tikken met je vinger voor een informatieschermpje. De vaarkaart bestaat uit objecten die op een wegenkaart worden gepositioneerd. Verder heeft de schipper een aantal vaste bruggen gemist op de route. Omdat hij een oude TomTom heeft kon hij de bediening- en haveninformatie niet via de TomTom lezen. De schipper vaart liever met WinGPS op zijn laptop met omvormer.