Dar MlodziezyDar Mlodziezy

2010 Sail Amsterdam.

Karla met opduwerKarla met opduwer
SedovSedov
IjhavenIjhaven

Hoe dichter de schipper Amsterdam naderde hoe drukker het werd op het water. Alle soorten vaartuigen in een botenfile stapvoets varend. De schipper heeft niet rustig rond kunnen kijken, hij moest de schepen rondom de vlet in de gaten houden. De opstappers daartegen keken hun ogen uit. De foto's zijn door een opstapper genomen. In de IJ-haven van Amsterdam lagen circa 600 schepen afgemeerd waaronder vele 'tall ships', klassieke schepen, marineschepen, replica's en reddingsboten.
Op het water zag het zwart van de pleziervaarders. Veel mensen kwamen met een bootje naar Sail, dat op en rond het IJ plaatsvond. Op het water was een parcour uitgezet die je moest volgen. Om in de IJhaven te komen was het "persen geblazen" door de Jan Schaeferbrug.
In de witte cirkel is de vlet te zien. Tijdens de plaspauze van de schipper was er bijna een aanvaring met een IJpont. Een opstapper had het stuur overgenomen, moet kunnen dacht de schipper. Één van de opstappers had de pont wel gezien en gaf een schreeuw. Gelukkig reageerde de "stuurman" op tijd door de motor in zijn achteruit te zetten. Hij had de pont niet gezien. Op een meter afstand voer de pont langs. Bij een bocht werd de schipper, door het geluid van de boegschroef, gewaarschuwd dat de rondvaartboot Stadt Wessem wilde draaien. De schipper lag op dat moment wel in de weg en werd gedwongen om ook mee te draaien. Ondanks de drukte was het gemoedelijk op het water.