Groote SluisGroote Sluis

2014 Nauernasche vaart

De komende anderhalf jaar wordt de Wilhelminasluis in Zaandam verbouwd wat consequenties heeft voor de doorvaart op de Zaan. De provincie biedt een aantal alternatieve routes aan. Twee daarvan hebben wij in ons vaarplan opgenomen richting de Kagerplassen. Op de heenweg zijn via de Nauernasche vaart gegaan en terug via de historische Groote Sluis naast de Wilhelminasluis. Op de Nauernasche vaart wordt de ondiepte van 1,5 m ter hoogte van Westzaan , na de spoorbrug, weggebaggerd zodat ook zeilboten met een diepgang van 1,8 m er door heen kunnen. Bediening van de Vaartbrug in Krommenie wordt via een drukknop aangevraagd en voor de spoorbrug moet je telefoneren. Je krijgt dan iemand van station Alkmaar aan de lijn die verteld wanneer hij de brug gaat draaien (2 keer per uur gedurende 3 minuten). Sluis Nauerna (30 x 5,7 m) wordt vlot bediend van 09:00 tot 16:30 door een vriendelijke sluiswachter. Terwijl we aan kwamen varen werden de lichten al op groen gezet. Op de Nauernasche vaart hebben we drie jachten als tegenliggers gezien.

Nauernasche vaartNauernasche vaart
Nauernasche vaartNauernasche vaart
Nauernasche vaartNauernasche vaart

De rest van onze vaartocht naar de Kagerplassen ging heen via Haarlem en terug via Amsterdam. In Haarlem moet je rekening houden met lange wachttijden in verband met konvooi vaart, wij hebben 1,5 voor de Waarderbrug liggen wachten. Haarlem is een bezoek waard omdat je midden in de stad af kan meren.
Op de Kagerplassen is het heerlijk vertoeven op de Kever eilanden. De terugreis via de Kostverlorenvaart in Amsterdam en de Groote Sluis (28 x 5 m) in Zaandam ging voorspoedig. Voor de Groote Sluis ligt een ponton om voor de volgende schutting te wachten. De sluis wordt door twee man handmatig met kaapstanders bediend. Sluisgeld wordt met een klompje geïnd en het schutten gaat sneller dan via de Wilhelminasluis. Maximum doortvaarthoogte in de sluis is 3 m en dus niet geschikt voor zeilboten.

KagerplasKagerplas
KostverlorenvaartKostverlorenvaart
Groote SluisGroote Sluis

De stremming van de Wilhelminasluis hoeft voor ons geen probleem te zijn. Er zijn genoeg alternatieven om de kop van Noordholland te verlaten.