Nederland

2021 Beemsterringvaart

Schermerhorn
2021 Beemsterringvaart

De Beemsterringvaart loopt van het Noordhollandsch Kanaal te Spijkerboor in een grote bocht naar het Noordhollandsch Kanaal te Purmerend. Het is een rustig vaarwater met uitzicht op de polder. Aanlegmogelijkheden zijn in De Rijp, Schermerhorn, Avenhorn en Oosthuizen. Ook zijn er een aantal oude loswallen waar je kan aanleggen.

Onze vlet heeft de maximale afmetingen om de Beemsterringvaart te bevaren. Maximale doorvaarthoogte is 2,45 m, diepgang 1,20 m en breedte bruggen is ongeveer 4 m. De vaarinformatie uit de almanak (2019), vaarkaart (2019) en River guide app komen niet overeen. De kaart is nog het meest accuraat. Op de kaart staan bruggen met doorvaarthoogtes van 2,31 m , als het water iets gezakt is kan je met onze afmetingen er onder door. In Purmerend is de enige beweegbare brug die vlot bediend wordt.
Het rondje varen duurt minimaal 4 uur met 8 km/uur. Sneller kan niet omdat we anders uit het roer lopen. We hebben in Oosthuizen overnacht, daar is een eenvoudige passentenhaven.

Beemsterringvaart

Purmerend

Oudendijk
De Ringvaart is het minst diep (1,2 m gemeten met echolood) op het traject tussen De Rijp en Schermerhorn. De laagste brug is in Purmerend en tevens het smalst vanwege de woonboten (zie luchtfoto). Op het nauwste gedeelte hingen takken van een boom over de vaart. Daar moest je dus doorheen varen. Als je de route start vanuit Purmerend en je kan niet onder de laagste brug door dan heb je een probleem. Draaien kan niet vanwege de woonboten die ervoor liggen. Dat heb je ook als een tegenligger aankomt passeren is niet mogelijk. We zijn onderweg maar één kajuitboot tegengekomen dus de kans op een tegenligger is heel klein.