Nederland

2021 Kolhorn Schagen

BOL spoorbrug
2021 Rondje Alkmaar Kolhorn

Een tocht langs veel molens en bollenvelden. Het Kanaal Alkmaar (Omval)-Kolhorn verbindt Alkmaar met Kolhorn. Het kanaal is 25 km lang en bevat twee schutsluizen (Roskamsluis en Braaksluis) ,negentien niet-beweegbare bruggen en een spoorbrug. De bediening van de spoorbrug is afhankelijk van het treinverkeer en wordt behulp van camera's bediend vanaf het station in Alkmaar. Het kanaal takt af van het Noordhollands kanaal bij de Omval, ten zuidoosten van Alkmaar, en loopt via Huigendijk en Oudkarspel naar het Kolhornerdiep bij Kolhorn. Het is een rustig vaarwater, zonder beroepsvaart, met een maximum doorvaarthoogte is 2,5 m. Langs het kanaal zijn veel afgelegen vrije ligplaatsen.

Molen C

Molenkolksluis

Molenkolksluis

In Kolhorn zijn voldoende ligplaatsen met alle watersport voorzieningen zoals diesel en een watersportwinkel. Voor uiteten heeft men keuze uit twee restaurants van verschillende prijsklassen. Wij hebben voor de Roode Leeuw gekozen. Kleinschalig, gezellig en lekker, wel verplicht reserveren. Kolhorn is een voormalig VOC en vissers dorp. Overblijfselen uit die tijd zijn nog te zien op de Westfriese Omringdijk. Op de dijk staan nog een paar oude boeten (schuren). Hierin werd vroeger turf en andere handelswaar opgeslagen in afwachting van verder vervoer landinwaards. De Molenkolksluis en Braaksluis worden door één sluiswachter bediend. Afhankelijk van de drukte is hij binnen 15 minuten bij de sluis. Beide sluizen, met sluiswachtershuisjes en bruggen zijn van cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van waterstaatkundige werken uit de jaren dertig van de twintigste eeuw.

Schagen

Alkmaar accijnstoren

Jacob Claesse sluis

7 km verderop ligt Schagen met op korte afstand een tankstation (wel met  jerrycans). De recreatiehaven ligt op loopafstand van het centrum met een gezellig winkel- en uitgaanscentrum. Iedere donderdag is er de wekelijkse warenmarkt op de Gedempte Gracht en omgeving. Terug via het Noordhollands kanaal met 4 vlotbruggen en wat beroepsvaart.