Nederland

2023 Oslo fjorden


Vorig jaar zijn we met een Noors echtpaar (Johnny en Ingvild Reklev) samen opgevaren op de Maas en Moezel. In 2023 zijn we bij hun op bezoek gegaan om kennis te maken met hun vaargebied. De zuidkant van de Oslofjord.

Op de rivieren en kanalen in Frankrijk en Duitsland moesten ze met hun halfglijder stapvoets varen omdat ze anders met hun motorvermogen te hard zouden gaan. Maar in Noorwegen laat de boot zien waarvoor hij gebouwd is, de grote afstanden worden met 12 knopen overbrugd. We hadden geluk met het weer, er stond niet veel wind anders hadden we flink wat buiswater over ons heen gekregen.
Je ziet geen stalen motorkruisers zoals bij ons, wel veel zeilschepen en Noorse Spitsgatters. De naam “Spitsgatter” komt van de scherpe, puntige kont van de boot. Die net als de steven spits is toegesneden. Achterop komende golven worden daardoor beter genomen.

We zijn van Moss ,langs de fjorden, in 4 uur naar Halden gevaren. Halden ligt vlakbij de Zweedse grens. Het kanaal er naar toe is de grens tussen Noorwegen en Zweden. In Halden in hotel overnacht en het Fredriksten fort bezocht. 

Op de terugweg zijn we via Fredrikstad gegaan. In het kanaal er naar toe stond behoorlijk wat stroom tegen. Buitengaats is er nauwelijks eb en vloed en is er geen stroom van betekenis. Op de terugweg waaide het wat harder maar tussen de eilanden merk je er niets van. Alleen op een open stuk kregen we wat golven en buiswater maar daar heeft de boot geen moeite mee. Met hoge snelheid ben je er zo weer bij het volgende eiland.

Het is een en al rots wat je ziet. Je moet wel navigatie programmatuur aan boord hebben om niet te verdwalen en de ondieptes te zien. Het is mogelijk om bij een rotspartij vast te maken en te overnachten. Het is aangenaam zwemmen, het water is door de warme golfstroom warmer dan je denkt.

In de plaatsen waar we zijn geweest zijn er passantenplaatsen. De meeste huizen langs de kust zijn 2e woningen en worden niet permanent bewoond. Op de eilanden bij Oslo wordt er in de winter geen gebruik gemaakt van de vakantiehuisjes. Deze huisjes zijn onbetaalbaar en vaak familie bezit en veel hebben geen elektra. Als WC wordt gebruik gemaakt van Cinderella verbrandingstoiletten. Misschien een idee voor de Nederlandse watersporter als de handhaving op toiletwater lozing strenger wordt.
Noorwegen is ook meer en meer een favoriete bestemming voor de watersporters. Tank je daar met je boot, dan heb heel dikwijls groene diesel in je tank. Men spreekt hier van avgiftsfri diesel en valt onder de wetgeving van rode diesel.