Henk Tingen
Henk Tingen is een jachtontwerper en overleden in 1998. Hij heeft in Amsterdam en de Bilt tot 1979 gewerkt. Rond 1935 was hij huisontwerper van scheepswerf Huisman in Ronduite en in de jaren 50-70 van gebr. Kok in Vinkeveen. Henk Tingen was ook makelaar in jachten en verkocht veel zeilschepen ,van 1947 tot ongeveer 1965, naar Amerika.
Veel van zijn ontwerpen zijn in het scheepvaartmuseum van Amsterdam opgeslagen. Een groot aantal van zijn zeiljachten varen nog steeds rond op de wereldzeeën en motorjachten in west Europa.
Augustus 2007 krijgt John Meijwaard, schipper van de Dolmanvlet Possession III bezoek van Henk Dolman. Henk had een foto bij zich waar Henk Tingen opstond. Eindelijk krijgt de ontwerper een gezicht! Aangevuld met persoonlijke ervaringen met hem. Henk Dolman is een zoon van Klaas Dolman één van de broers die in 1932 de jachtwerf IJselmeer is gestart. Henk vertelde dat de Dolmanwerf in de jaren 50 ook diverse schepen (voornamelijk zeiljachten) van de jachtarchitect Henk Tingen heeft gebouwd. De foto is gemaakt in de jaren 50. Van links naar rechts: Hans Linssen, Jo Dolman, mevr. Tingen, Henk Tingen en Klaas Dolman. Ze zitten in de kuip van een groot motorjacht in de haven van Amsterdam. Het jacht werd verscheept naar Amerika.
Mei 2007, Samenvatting gesprek John Meijwaard met Maup Kok:
Volgens Maup Kok, van de scheepswerf Th. Kok v/h Gebr.Kok, was Henk Tingen een rustig persoon. Hij was ook makelaar in jachten, verkocht veel schepen in Amerika tussen 1947/48 tot ongeveer 1965, allemaal zeilschepen, de meeste zijn op de scheepwerf van Maup Kok gebouwd. Volgens Maup is zijn mooiste schip de INSHALLAH deze had een massief teakhouten stuurhut! Maup is een keer bij Henk Tingen op visite geweest nadat hij is gestopt met tekenen. Het is heel goed mogelijk dat zijn vrouw nog leeft! zij was namelijk een stuk jonger dan Henk. In die tijd woonde hij in De Bilt. Hij heeft zijn laatste dagen in een verzorgingshuis doorgebracht (ook in die omgeving)waar precies weet Maup niet.
Al kijkend op de website van maritiem digitaal (zoekterm Henk Tingen) kent Maup de meeste schepen, hij weet ze bij naam en toenaam te benoemen. Volgens Maup zijn alle oude tekeningen jaren geleden overgedaan aan iemand uit Weesp, na zijn overlijden is de gehele prive collectie terecht gekomen in het scheepvaartmuseum. Henk heeft tot ongeveer 1978 - 1979 getekend. De VRIJHEID, nu varend als BIG SMILE, is 1 van de laatste geweest. Van dit type zijn er een stuk of 5 van gemaakt. De laatste schepen waren veelal aangepaste tekeningen van bestaande schepen.
Augustus 2008 E-mail van Jim ten Have:
Ben in de jaren 70 bij Henk Tingen thuis geweest samen met een vriend, we wilden samen een zeiljacht aanschaffen en Henk Tingen was de oom van die vriend en woonde toen in Amsterdam. Het was een leuke ontmoeting en Henk heeft ons toen veel over zijn jachtontwerpen verteld. Kregen van hem ook een bouwtekening mee van twee zeiljachten die door hem waren gebouwd. Het betrof een ong. 15m lange stalen kits waarvan een, ik dacht de naam Vuurvogel droeg. Een van die twee schepen was indertijd uitgebrand en lag toen in de Amstel en scheen te koop te zijn. we zijn er toen niet verder op doorgegaan, maar de tekening heb ik nog wel in mijn bezit.
Juli 2009 E-mail van Frank van der Vlies:
Een foto van Henk Tingen achter zijn tekentafel op vrij hoge leeftijd, de foto is ergens tussen 1990 en 1994 genomen. Wij hebben kort nadat ik de Vlieree had gekocht in 1996 nog contact gezocht met Henk Tingen, dit was in 1998, Henk was toen net overleden. Wij hebben toen nog even met zijn weduwe gesproken, maar zij was toen nog te erg aangedaan om een gesprek met haar te voeren over Henk. Wij vonden het toen ook niet gepast om daar verder op aan te dringen. Wij hadden Henk nog graag een keer uit willen nodigen op de Vlieree, helaas is dat er nooit meer van gekomen vanwege zijn overlijden. Ik weet ook niet of zijn vrouw nog leeft. Ik heb wel gezien dat het meeste van Henk zijn werk nu in het scheepvaartmuseum in Amsterdam ligt. Ik heb via het scheepvaartmuseum nog diverse ontbrekende tekeningen van de Vlieree kunnen kopen.